Saturday, March 24, 2012

Tüntetés Berlinben: a Fidesz ellen, de a Fidesszel egy frakcióban


Körülbelül száz tüntető bírálta ma a magyar kormány politikáját a német fővárosban. Az eseményen megjelent a CDU EP-képviselője, Rainer Wieland is, aki Brüsszelben a Fidesszel és a KDNP-vel ül egy frakcióban.
hirdetés
 
Tüntetés Berlinben (forrás: Facebook)
A Fiatal Európai Föderalisták (JEF) nevű szervezet azon fiatalokat tömöríti, akik pártállástól függetlenül egy egységesebb Európát akarnak. Céljuk a nemzetállami tagoltság meghaladása, és egy hatékonyabb európai föderáció megteremtése. Céljaikat támogatják liberálisok, zöldek, kereszténydemokraták és baloldaliak is. Maga a JEF ideológiája azonban inkább a konzervatív páneurópaizmushoz áll közel, így inkább jobboldali szervezetnek tekinthető.
A JEF szombatra tüntetést szervezett a berlini magyar nagykövetség előtt – ahogy mondják, „nem Magyarország ellen, hanem Magyarország mellett” kívántak demonstrálni. Szerintük a jelenlegi magyar kormány megsérti az európai értékeket, a demokráciát, és ezért „Magyarország érdekében” kell minderre felhívni a nyugati közvélemény figyelmét.

A szombati tüntetésen, amelyet a berlini magyar nagykövetség előtt rendeztek, Rainer Wieland, német kereszténydemokrata politikus a megjelent száz-százötven tüntető előtt felszólította az Orbán-kormányt, hogy „álljon ellent a kísértésnek”, és ne betonozza be a Fidesz hatalmát. Rainer Wieland a CDU európai parlamenti képviselője: a sváb politikus az Európai Parlament néppárti alelnöke, így a Fidesszel és a KDNP-vel ül egy frakcióban Brüsszelben.

No comments:

Post a Comment